Tuesday, January 25, 2011

ilmu,cantik,cantik,ilmu

gambar bagi semangat tok orang macam aku yang nak grad!

entry ni entry simple jek..xmenarik kott..
aku tibe2 dapat hidayah nak cite pasal nie sebab baca entry dalam blog Fatin Liyana.
kenal x? cantik kott....pandai pulak tu...muke da lawa,nampak lembut je. kalo xkenal tengoklar kat blog list yang aku follow..ada..xkannnn la xda...kalo rajin follow la die sekali..xrugi pon..heheh..banyak tips die bagi.
blog die pun best r.seronok baca..xbosan..sebab die pakai ayat sendiri..macam tengah cakap depan2 kat orang..bukan macam nak buat karangan ke apa..tu yang buat blog die cantik menarik tertarik kau memang debom. aku paling suke ayat die yang nih "Dalam hidup ni kite kena korbankan banyak benda untuk capai sesuatu. Nak ilmu, tak sempat nak pakai cantik-cantik. Nak cantik sentiasa, takde masa nak kejar ilmu pulak. Nak pandai kena study lebih, tapi eyebag setimbun. Taknak eyebag setimbun kena tidur banyak, tapi tak pandai. Nampak tak? Itulah kehidupan =) Peduli kata orang, yang penting kita tau keutamaan kita apa." 
ayat ni memang bermakna larr..terbaek yoww..
kalo korang perasan la..tengok la kat U korang..nak pegi kelas pon cantik2..pakai make up tebal..
padahal nak pegi kelas je pown..kalo result gempak segempak make up xpew la jugak kan..
macam aku la kan dok UiTM, aku hari2 tengok lar ragam student..
ada yang selekeh, ada yang biasa2 je..ada yang macam artis gituww..
nak kejar ilmu pun kena makeup ke? xkan....biar xcantik asalkan berilmu..=)
tapi ade jugak orang yang nak cantik + pandai...tu orang yang boleh balance kedua2 nya..
macam aku, aku bab study2 nieh aku kena banyak fokus.aku bukan pandai sangat pon..kalo aku nak fokus cantik tapi study xgempak..malu weyh..nanti orang cakap pew pulak kan? muke lawa tapi xpandai..pergh..sangat menusuk dikalbu ye..

my idol! Datin Norjuma..cantik kan? + pandai..

aku g kelas pon simple jek. tapi xpenah make up free..hahah..
bukan pew..muke aku ni jenis pucat..atleast letak bedak sket jadilarr..nampak la segar sket. xla nampak sangat baru bangun tido..aku just pakai krim safi then letak bedak sket.sebab kalo pakai safi je,kulit nampak berkilat pulak. aku xpakai lipstick ( xda nawaitu pon nak sentuh lipstick ) dalam beg make up cume ad 1 lipstick je..tu pon sekali je aku pakai..hahah..aku xske lipstick..aku g kelas pakai lip cream je.sebab aku xleh hidup tanpa lip cream...xpakai eyeliner aku xda hal der..xkesah yoww..sebab aku rimas sket kalo ada eyeliner. mata da la sepet, so nak pasang eyeliner tu agak susah.kalo rajin aku pakai lar..kalo rasa nak mata beso sket...dan .kalo rajin jugak aku pakai r blusher sket..kalo rajin larr...macam tu je la aku g kelas..kadang2 cemburu jugak tgk orang cantik2 g kelas..
yela aku ni xcantik..xnatural beauty, sebab tu lar sam xpandang aku! der..pandang la aku der..wa xsecantik perempuan yang ada disekelilingmu..tapi wa minat giler kat lu der..xpew der..dapat panggil ur mom "mummy" wa da cukup gembira der..lekluuu... ( jumpe pon xpenah macam mane sam nak pandang ko? sam xkenal pun ko..ish3..)

now, aku xkesah la orang nak cakap pew kat aku..dah memang aku macamnie..korang nak kutuk pon..kutuk la..ada?..ada aku kesah? xdaaaaa...bak kata orang sarawak..sik kesah koh!








Saturday, January 22, 2011

Aku dan Khurafat

Agak2 apa yang korang fikir kalo tgk tajuk nie??
adakah aku buat kerja khurafat??
tidakkkkk!!!
aku dan khurafat nie sebenarnya pasal aku lepas tengok cite khurafat..hehehe
alaa..cite seram tuu..yang syamsul yusof berlakon 
seram la ...sebab hantu die suke keluar mengejut..
rasa macam nak sepak je...
picture from google
ni la 1st movie yang aku nightmare...haha
terbayang-bayang kot hantu die...
tapi bestlarr movie nie..memang best!!
aku pegi tengok movie ni ngan member..
xrancang pon nak pegi tengok movie sebenarnya..sebab ingat nak pegi kuar makan je..
tapi last pegi tengok movie after makan..( ain spon tengok movie..hehehe..)
kitorang tengok movie pukul 8.45..actually nak tengok yang pukul 7
tapi sampai sana (MBO kat spring ) jam da pukul 7 lebih..boleh je masok tapi kena tengok cite separuh jalan la...so macam xbest tengok cite setengah..jadi kitorang pon tengok yan pukul 8.45 mlm punya..
nie after amek tiket wayang. kitorang berlima termasok aku.bkn orang yang pakai baju garis2 sebelah tu ok..

ni baru betol..aku xda sebab aku yang ambik gamba candid nie..
sementara tunggu cite khurafat mula..kitorang pon jalan2 la dulu..pusing satu spring..huhu..
dan aku sempat beli satu benda nie..eh2..bukan satu..tapi 2..ehehe..nak tawu ape?

eheheheeh...suke2..
ada cite di sebalik samurai kecik nie..hehehehe..
aku beli ni just untuk suke2..xdapat beli yang besar..beli yang kecik je pon da happy..huhu..
agak2 kalo yang macam nie pakai untuk demo amacam? hahahaha
ada kisah lucu pasal benda nie..hehe
aku tunjuk kan kat kawan aku ( ain ) yang aku beli nie..
die dengan konfiden nya jawab.." eh..ni bkn untuk pakai cucuk rambut tu ek?"
dan kitorang pun tanpa segan silunyer gelak besar..hahaha..
kevin kalo gelak kan ain memang no.1..
ain2...adeyh..ko memang buat kitorang saket perot la..
kalo ko pakai benda nie nak cucuk rambut boleh..tapi bukan setakat rambut je tercucuk..ngan otak2 ko sekali kot..hahaha..( gurau! )
gambar2 kat bawah nie aktiviti2 lain kitorang sementara tunggu movie start..

membaca buku amalan mulia...hehehe..
buku nie tinggi sgt ke aku yang pendek sgt?tak..tak..aku xpendek.
oit! watpe tu haa!!

ada gaya pelajar information management x? ehehe

my ice cream! nyum2!! yg pink tu ain punye..

mane ain nie..kang aku makan dua2 kang..
penantian kami berakhir lepas makan2 ice cream..
dan dah tiba masanya untuk kami menjerit ketakutan..hahaha..
tapi serius...aku takot tengok cite nie..
da la sebelah kiri aku xda orang yang duduk..
terbayang2 jugak la hantu tu dok sebelah aku..
aku prefer pengsan terkejut tengok hantu kat skrin besar daripada tengok hantu kat sebelah aku..



ok..nie time da nak masok...saje nak posing kat tangga..sebab tangga kat umah xda lampu2 macam nie..hehehe..

sape2 yang belom tengok cite nie..baek pegi tengok sekarang..sangat best!!

Thursday, January 13, 2011

10.01.2011.....AL-FATIHAH

Kalaula aku tawu..
aku xkan balik hari ahad tu..patutla hati rasa sayu sangat tgk muke nenek..
rupa2 nya tula kali terakhir aku tgk nenek bernafas,makan, minum...

siang isnin tu, aku asyik ingat nenek jek..asyik terbayang muke die..
rasa nak balik rumah..bile tengok org tua lain yang jalan depan aku, aku rasa nak nanges..
memang sepanjang hari tu ingat nenek teruss..
tapi aku cuba fikir +ve..xda apa2 akan berlaku kot..

then bile dah malam..macam biasa la aku kat sini..
setiap hari isnin malam dan khamis malam ada latihan silat..
aku pon siap2 pergi training bawak hati yang xmenentu..
bile latihan dah mule..jurulatih nak jumpa sume tenaga pengajar..
as usual, sebelum bagi buah kat budak2 ktorg akan ada satu sesi perbincangan dulu..
dalam dok tgh berbincang,aku dgr hp aku bunyi..tp aku biar jek..then bunyi lg..
aku da rasa xsedap hati..aku pon mtk diri utk pg jawab fon. xsempat aku jawab..
aku tgk ada 2 mc dari abah & kakak..
pergh..time tu aku da xpkir sape2 dah..aku terus call abah..
abah xbgtaw terus..abah tanya aku buat apa..abah xnak cakap ( xsampai hati kot )
abah bg fon kat mak..mak pon terus cakap "paknek dah xda"

aku dah xtaw nak cakap ape..aku terus cakap kat mak..aku balik sekarang tu jugak..
kelas latihan aku tinggal macam tu jek..tp sempat la aku bgtaw aku kena balik sebab nenek meninggal..
die pon faham then die benarkan..cume aku kesian ngan sorang TP baru nie..
sebab aku tergesa2 nak pergi..xpasal2 die kena bg buah jatuh kat bdk.dala die sorg jek..budak ramai..


masa nak g carpark B ( amek keta ) tu pon hujan lebat..aku redah jek..basah pon basah..
dalam kepala aku dah xpkir sape2 lg dah..yang aku tawu aku nak balik!..
aku balik ditemani ziela,ain,kevin,erda..
naseb baek diorg ni ada..kalo x.,xtaw la macam mane aku nanti (thx taw korg)..
bile sapai rumah jek..sah2 la org dah ramai..
diorg pon pandang jek..( apa pandang2? xpenah tgk org basah ke?)
aku pg la tuka baju sume..
nak mandi segan pulak org da ramai..
mule2 aku xnanges..tp ble masok ruang nenek..aku xtahan..aku nanges terus ( ain la nie mtk teman baca yasin utk nenek..huhuhu )

esok nya baru nenek dikebumikan..yang ni xpayah cite la ek..
sebab sume org tawu mcmne..cume masa tu ada dugaan sket..hari hujan..
tp sumenye berjalan dgn lancar..

now da xda die, rumah pon sunyi jugak..
nenek sebenarnye sakit lepas die jatuh tangga dalam rumah..
xtaw knp die boleh jatuh..
sejak haritu die xboleh bangun dah..

semoga roh nenek dicucuri rahmat...AMIN....T__________T




Sunday, January 9, 2011

Sha VS Syela

Sape Sha?? Sape Syela?
adik beradik ek? ke kembar?
ke orang yang same? sape dapat jawab aku bagi gula2 seposen..hehehe
kalo nak tawu sha tu aku..syela tu pun aku gak..=)

aku tibe2 terasa nak cite pasal dua nama aku nie sebab orang ada yang keliru..
mane datangnya nama sha? nama penuh fashiela..tibe2 orang panggil sha?
ke saje2 nak letak nama sha..nak kasi glamor sket..hahaha
xda..xda..xda...nama sha tu mmg nama aku ok!
kwn2 masa skola yang bg..aku ok jek..
so jangan cakap aku menipu plak taw..aku xtipu..
kawan2 aku yang bg nama tu menipu korang..huhuu

aku banyak lg nama panggilan..
tapi yang paling kerap org panggil yang dua ni jek laa..
kalo rasa nak panggil sha boleh...syela pon boleh..
aku xkesah..janji kedua2nya nama aku..
jangan tibe 2 plak panggil aku peah..
nak gurau konon..nak gurau ke nak gaduh??
so.ikut ske korang la nak panggil name tu..
nak panggil shasyela pun boleh...ad jgk orang panggil mcmtu..
tp lg ske orang panggil my real name..fashiela.=)
my lecturer ske panggil fullname..i likeeeee!!

Thursday, January 6, 2011

Rahsia Bibir Merah!

Sini nak kongsi sket rahsia bibir merah atau dgn kata laen nampak jambu..hehehe..
mostly kegemaran kaum wanita nie adalah benda yg menampakkan bibir cantik.
nak bibir yg merah larr..baru nampak berseri..
tp ada jugak orang yg bibir die semlajadi merah
tuu da rezeki tu..xpayah nak pakai apa2 dah..da cantik da tuu.

kalo yang bibir hitam tu faham2 sendiri lerr..
knp?? MEROKOK!! aish..org perempuan xmanis larr hisap2 rokok nie..
da xnampak ayu lg
tp yang aku heran nya ada jugak lelaki yang suka perempuan merokok..ish3..
tapi AWAS!! yang berbibir hitam xsemestinya org yang merokok..
ada jugak disebabkan faktor semulajadi...contohnya?? kulit..
cube tgk org negro..heheh..hitam x? hitam x? =P

selain daripada itu ( da memang mcm wat karangan skula2 dulu )
faktor bibir hitam ni adalah disebabkan penggunaan lipstick yang kerap yerr adik2..
kalo korg bergantung ngn lipstick jek xelok taw..bibir jd hitam..
jadi gunala sesuatu yang blh merawat bibir or mengelak bibir jd hitam..
ni promote sket satu barang nie..bgs sgt2..
function : lightens discoloured lips, nourishes and repairs chapped lips, providing instant relief from dryness and chapping. provides a natural, pinkish colour to lips with continuos use.
 aku da lame pakai nie..so far xda masalah ape2.bibirku tetap selamat..haha..
lip cream ni baek..serious..bibir kite akan nampak pink2..mcm xnampak sgt larr pakai something kat bibir
nampak natural larr..so kalo ada yang mengidam nak bibir nampak natural merah and xkan bawak effect dikemudian hari ( takut bibir jadi hitam )..aku suggest beli yang nie..
tapi kalo korang pakai xmerah gak..tu aku xtaw larr..sental je ngan berus dawai.biar luruh hitam2 kat bibir tu...mostly orang  yang pakai sangat berpuas hati ngan lip cream nie..
time ni pakai sket..so xnampak sgt..but still buat bibir xpucat..

nampak pink x? heheh..ni ngn kawan saye kak wati =P

ni lak terlebih pakai..huhu..merah menyala!! da dekat nak same colour baju dah!
nak beli kat mane? kat mane? beli la kat COSWAY

 p/s : Ain, ko kate nak beli kan?beli larr sebelum voucher free aku habis.hehehe..last2 ziela yang beli..hampeh ko..haha



Tuesday, January 4, 2011

Bila Rayyan makin membesar =D



nie la Rayyan. Rayyan Darwisy. comel x? hehehe
anak buah kesayanganku ini nakal giler. sgt aktif. ske jalan2. xleh tgk muke abah aku. mesti nak bawak g jalan2 pusing kampung ( bakal ketua kampung die nie )

now Rayyan da 2 tahun. da besar, tapi xpandai cakap sangat. sket2 jek. tapi faham larr apa yang die nak bgtaw kat ktorg. 

kalo nak tawu Rayyan da pandai baca doa taw. hehe,,
die pandai baca doa makan n tido jek. doa lain plak coming soon..hahaha

die ske ikut orang sembahyang. kalo tgk orang siap2 pakai songkok & telekung, die pun nak pakai  songkok gak. tp yg peliknya time die nak sembahyang gak die mesti bawak satu buku. heheeh..
ala2 nak mengaji larr.kalo dalam sembahyang kite batuk ke bersin ke die pon ikut gak..hahaha..
die ingat benda tu kire dalam sembahyang gakla..
kadang2 rasa nak gelak tp tengah sembahyang kan. xkan nak gelak plak.tahan je larr. nama pun budak2 bukan nya reti sangat pun. tapi syukur la sebab die da tawu sket2 cara sembahyang. 

time ni tgh demam..siannn..saje letak pic die minum air sebab die memang suke minum air. asal kuar jalan jek xsah xsinggah kedai air.


nie salah satu aktiviti harian die. kaco laptop aku..nak jugak die main. mcmla tawu nak tekan ape..haha..
hmm..xtawla macam mane die da beso nanti..agak2 comel lagi x? ke betukar hensem? hehe..da kecik2 ni ramai org suke tengok die..da beso nanti macam mane pulak ek? 
entah2 ramai peminat..kalah shaheizy sam ( oppps!! perlu ker? hahaha)

bawah ni tersedia video baca doa makan & tido. tengok jangan xtengok.
ada satu part tu die da kompius doa makan & doa tido..die siap nak gabungkan pulak..hehe..
salah ktorg sebab asyik suruh die ulang2 jek..hehek

video


Monday, January 3, 2011

Hello Final Semester!!

Finally...da final! da nak grade! da nak konvo! da ley pindah s.alam! err..s.alam ke?? tp yg pasti bkn d sarawak yerr..i nak keluar dr swk..nak hdp d negeri org..tp mcmne skalipon..nak xnak aku mmg kena study kat semenanjung pasnie..kat sini mane dew dgree course aku..haha..

xsangka aku dah part 6...da jd super senior...da boley buli junior da..haha..lain sgt2 perasaan ble da jd senior nie..sbb junior pandang semacam je ( nak sign ke dik? haha ) 

da part 6 nie..nak buat yg sehabis baik..for the last time utk my diploma. insyaAllah akn d permudahkan segala urusan..n utk sem terakhit ni jgk aku nak try bahagikan masa sebaik yg mungkin sbg pelajar dan sebagai tenaga pengajar. kalo xda pe2 halangan ak trn la bantu jurulatih utl latihan silat. 

kadang2 terbayang gak mcmne la aku kat semenanjung nanti..bkn xpenah pg..byk kali da pg..tp xda la kena stay dlm jangka masa yg lama kat sana..hmmm..apa2 pon kte wait n c derr...

kalo ikut umur aku ni da boley kawen da..hahaha..tp xrasa nak kawen la..n xrasa nak kapel pon..nak study dulu..kalo rasa da stabil, agak2 kalo ad yg nak masok meminang sile2 la isi borang dulu.hahaha...xnak kapel la..nak kawen trus..hehehe..( gatal! )

azam aku utk semeter akhir nie, nak wat yg terbaik je la...terbaik mcmne? kite tguuuuuuuuuuu...=P