Friday, August 19, 2011

KAMI BLOGGER PRIHATIN


Assalamualaikum

hari ni hari jumaat, bersamaan dgn 19 Ogos 2011. tak lama lagi kita nak sambut raya.
Alhamdulillah kita masih dikurniakan rezeki yang tidak putus2.

tapi dalam kesenangan kita alami dan rasai sekarang, korang tawu tak ada insan2 yang lebih memerlukan.
mereka tidak memiliki apa yang kita miliki. 
mereka masih kelaparan dikala kita kekenyangan.

sebagai insan yang prihatin, marilah kita sama2 menghulurkan bantuan kepada mereka. dan sebagai blogger, marilah kita sama2 menghebahkan dan menghulurkan bantuan ikhlas dari hati kita. ikhlas kerana Allah.

video

jika ada yang berminat untuk menderma kepada mangsa kebuluran somalia, anda boleh ke laman ini : :http://irmblog.org/2011/07/serious-drought-in-somalia-affecting-livelihoods/

Wednesday, August 17, 2011

Dugaan oh dugaan

Assalamualaikum :)
i hope this will be my simple entry..hope so :p
actually i hate to talk about this.
u know, perasaan malu. takot, tak suka..
thats y aku selalu pilih untuk diam :) 

actually, i got problem with my healthy since my last semester..
time tu pun dekat2 nak final exam jugak woo..
aku tak nak cakap apa masalah..just untuk perubatan semua masa tu kira2 around 1k plus2 mcmtu la..
and i still have one appointment with my doc and it will be the last one..yeay!! ^_^
tapi bulan 10 nanti..lamanya! 

i also ada prob with my tulang belakang..but it's mild only
so takda la kena makan ubat bagai kan..
just doc pesan aku tak boleh buat kerja berat2..
rajin2 minum susu ( aku memang suke minum susu pon ) 
and last jangan overweight. maximum 59kg ( doc, i makan banyak mana pun i maintain mcmnie je doc..takkan overweight punyeee) ..haha rasa mcm nak gelak je masa tu..

actually, i want to hide this from everyone..
tapi entah hairini rasa nak cakap kat sini. 
hope tak ramai yang baca la..:)
tak ramai yang tahu pasal ni sebab aku taknak orang pandang aku sebagai seorang yang bermasalah..
tak suke la orang kesian2 nie..i'm ok la..

kadang2 kite suke mengeluh dengan apa yang jadi kat kite..
padahal kite tahu sesuatu yang berlaku dalam hidup kita ada hikmahnya..
ada sebabnya..:)
kite mengharapkan sesuatu yang baik untuk diri kite..tapi bile kite tak dapat, kite kecewa,
padahal Allah nak bagi yang terbaik untuk kite :)
 the end! 

IKLAN!!!

boley tak nak boypen macamnie?? kehkehleh :D

nichkhun 2pm (pencarian en.google)

Friday, August 5, 2011

My Everything

Assalamualaikum :)

tajuk bukan maen lagi kan2? rasa macam special sangat orang tu kat aku..
tapi memang special taw2?..special sangat3 ...ko hado??
buat masa sekarang belum ada orang yang lebih special dari mereka ni.

agak2 aku ikot muke sape? abah kot..comel ikot mak..lalala


mereka ni is my boyfriend & girlfriend! heee..
aku rasa without mereka aku takkan dapat sampai tahap nie.dapat capai apa yang aku nak, dapat sambung study.( dan mungkin jugak aku tak secomel ni LOL )


sebab mereka aku kuat ( bukan kuat macam badang mahupun the rock)
sumber inspirasi katakan..macam sumber makanan..takda makanan takleh makan..
tapi mereka bukanlah orang yang boleh di makan ok..contoh jek..
maksudnya tanpa mereka aku takkan berjaya :)

kadang2 aku ketepikan benda remeh sebab mereka ( walau benda tu menyakitkan hati aku)
ibu bapa kita kena utamakan dulu..betol x? 
kalo aku kecewa ( xkira la pasal someone ke or benda laen ) aku akan ingat mereka.
nanges tu nanges jugak sebab aku memang jenis yang cepat touching sket. lagipun lepas nanges akan rasa lega..sape sokong? hehe..then bile hati da tenang, aku akan cakap ngan diri sendiri "sume ni benda remeh jek...kaow nanges siang malam pon takda pe yang akan berubah. kaow nak down sampai takleh study kaow jangan wat keje gile.. kaow ada parent yang jaga kaow dari kecik sampai besar yang nak tengok kaow berjaya..kaow tak takot tengok misai bapak kaow yang boleh wat orang menggigil kepale lutut tu kee. "
( ayat last hanya rekaan semata2 )
kira mcmtu la dialog bile cakap ngan diri sendiri..

jadi apa2 pun terjadi kat kite, kite kena ingat ibu bapa kita..jangan lupa Allah jugak. 
utamakan ibu bapa kita dari boipren n gurlpren korang yee...
jangan sesekali derhaka kat orang tua..keredhaan ibu bapa tu penting taw..
 rajin2 la doa untuk mereka. tak kira mereka dah takde or masih ada.
yang masih ada, jaga mereka baik2 bila dah besar nanti..:)
lepas solat, rajin2 baca doa untuk mereka  ok? 

DOA ANAK UNTUK IBU BAPA DAN MUSLIMIN MUSLIMAT 
" Ya Allah Ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa kesalahan ibu bapa kami, serta kasihanilah ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil"
"Ya Allah Ya Tuhan Kami ampunilah sekalian muslimin dan muslimat, mukminin dan mukminat yang masih hidup dan yang telah mati