Friday, November 9, 2012

Glowing Effect

Assalamualaikum

aku bukanlah seorang peng "edit" gambar yang tegar, tapi aku suka sangat benda yang nampak glow-glow nie. maca muka dipenuhi cahaya keimanan la kan. berseri-seri :) 

banyak cara nak buat glowing effect, paling mudah korang download je la action kat mana-mana. lagi senang kat sini GLOW EFFECT . 

ada orang tanya macam mana nak buat muka jadi glow, jadi kat sini nak tunjuk sikit kemahiran yang tak berapa nak mahir ni ye..sob..sob * walaupun hakikatnya segan nak tunjuk*  ni pon aku tak ingat aku belajar dari mana, sebab aku suka usha-usha  blog orang yang suka bagi tutorial edit-edit gamba nie..( hobi masa lapang ) sebabtu suka sangat tengok orang edit gamba. :') nak belajar tapi takda sapa nak ajar kan.

okay we will start now! first you need to open your picture ( aku guna cs5) 


dah? then tekan ctrl+j ( layer 1) so akan keluar yang macam dekat anak panah merah tu. can you see?

Lepas tu pegi dekat Filter - Blur - Gaussian Blur - Radius 6.0 
akan jadi macam kat bawah ni :) 

next, pegi dekat Image - Adjusments - Desaturate ( shift + ctrl + u )
 gambar akan jadi blur and nampak black n white. 

after that korang kena tukar Blend mode : Normal kepada Overlay 

tengok anak panah merah. tu Blend mode.

then, 


ikut ni, first tukar colour kat anak panah 1: atas = f8b002, bawah = f5f200
 lepastu tekan ctrl + alt + shift + E akan keluar seperti di anak panah 2. boleh follow? 

next step, Image - Adjusments - Gradient map - ok


the picture will be like this okay? 

lastly, once again you need to change Blend mode from Overlay to Soft light. Opacity is depend on you nak letak berapa..ikut kepuasan hati anda and kesedapan mata memandang :) * aku tukar kepada 60%

DONE :) 


My Hero :') 

5 comments:

Nens Collection said...

kite xdelah cs5 ni..cantik2!
mmg glow je effect die..

Shafiq Jamil said...

Cantik :-)

Shasyela said...

xpe, pakai cs3 pon boley buat nie :)

shafiq : hehehe :p

The Watercolour said...

Terserlah keimanan adik tu. Kah kah kah!

Mikaielle said...

OMG....lama dah tak jenguk blog ni.hehe....