Monday, June 6, 2011

Bahasa Sarawak

picture from google

assalamualaikum n hye2!
kalau sebot sarawak jek, mesti orang akan terbayang orang yang pakai cawat, rumah panjang, kawasan hutan betul??
for your information, semua tu cuma "lambang" org sarawak, identiti orang sarawak..
kami tak lupa asal usul kami, sebab tu kalo ada persembahan mostly diorang akan buat tarian ikut kaum masing2 dengan pakaian masing2..kami bangga kami datang dari pelbagai kaum =)
bahasa kami pun lain2, ada bahasa iban, bidayuh, melanau n banyak lagi larr..
kalau yang kamek, kitak tu macam bahasa "rasmi" sarawak la..semua kaum boleh faham
tapi bila kaum2 ni cakap dalam bahasa diorang sendiri yang tu aku tak faham.

nak aku translate ayat kat atas ni dalam versi sarawak tak? hehe..ce baca ce baca

mun sebut jak sarawak, mesti orang akan ingat orang makei cawat, umah panjang, kawasan utan mena sik?
for your information, suma tok cuma "lambang" orang sarawak jak, identiti sarawak..
kamek orang sik lupak asal usuk kamek orang bah, sebab ya mun ada persembahan mostly sidaknya akan polah tarian ngekot kaum sidak pun dengan baju daknya. kamek orang bangga kamek orang datang dari pelbagai kaum =)
bahasa kamek orang pun lain2, ada bahasa iban, bidayuh, melanau n banyak gik lah..
mun  yang kamek, kitak ya macam bahasa "rasmi" sarawak lah..semua kaum boleh paham.
tapi mun sidaknya kelaka dalam bahasa sidak pun ya aku sik paham.

amacam?? boleh belajar x? hehe..
 ada sesetengah bahasa semenanjung kalo di translate dalam bahasa sarawak jadi lain
contoh2 macam kat bawah ni :
KEPAK = LETIH (bhs sarawak)
LAWA = SOMBONG
TIKAM = BALING
TETAK = GELAK,KETAWA

haa..ni contoh2 die la..
ada orang cuba translate ayat semenanjung ke bhs sarawak, membuatkan salah faham di situ

cth ayat semenanjung:
seorang pelajar mati diTETAK 10 kali di rumahnya
cth ayat sarawak:
seorang pelajar mati diGELAK 10 kali dirumahnya..

yang ni korang jangan pandai2 translte ek!

nak belajar n faham bahasa sarawak tak susah..
kalau bergaul dengan orang sarawak lagi senang faham..

ini hanyalah sedikit info pasal bahasa sarawak..kalo nak belajar lebih, aku dengan senang hati tolong..
sekian, assalamualaikum =)

9 comments:

Anonymous said...

nice...emm nk tw kalo kamek, kitak tuh bhse srwk juga eyh?

Shasyela said...

yup2..bhs swk juga..=)

ada sya said...

i love bhasa sarawak!

Shasyela said...

yeay!! hehehe..

ummum maq said...

mek juak! haha.. klakar (bhs smnnjung) mun org salah klaka swk hahaha :P~

Anonymous said...

nice entry..just nk betol sket je...ramai yg salah faham antara "bahasa" n "loghat"...
bahasa melambangkan seseatu bangsa...mcm melayu, india,cina,iban,kadazan n etc...setiap bangsa ni ada bahasa pertuturan masing2...
loghat plak cara atau penggayaan bahasa...means loghat ni pecahan kepada bahasa..contohnya bahasa melayu ada pelbagai loghat seperti loghat kelantan,loghat utara, n etc..di sarawak still menggunakn bahasa melayu tp loghat sarawak..
so jgn salah faham antara bahasa n loghat....=)
sekadar berkongsi ilmu...=)

Shasyela said...

ok..thanks ya =)

Niya Adriane said...

salam...kamek bergerek dengan orang sarawak, mun mok klaka sik pandey gik, sikit2 jak...hehheheh..jemput dtg blog kamek, mek ada polah tuto basic basa srwk, boleh comment!

Anonymous said...

slm...mek mok juak blja klka srwk eh!mok sik aja mek?